Speltherapie & ouderbegeleiding

Speltherapie

Speltherapie is een vorm van psychotherapie waarbij spel en beelden worden gebruikt als veilige communicatievorm vanuit de beleving van je kind. Spel is de taal van het kind, en het kan via deze prachtige vorm laten zien wat er speelt, waarom het even minder in zijn kracht staat en wat er nodig is om weer verder te groeien. Kinderen willen iets vertellen met hun gedrag of lichamelijke klacht. Praten is vaak te moeilijk. Spel- en beeldcommunicatietherapie kan een hulpmiddel zijn om zicht te krijgen op de oorzaak en een gestagneerde ontwikkeling weer op gang te brengen. Via spel kunnen ook onbewuste delen zichtbaar worden voor kinderen en ouders. Spel geeft de gelegenheid om te ontspannen, gedachten, gevoelens en wensen te uiten, ervaringen te verwerken en te experimenteren met allerlei vormen van gedrag.

De speltherapeut biedt je de mogelijkheid om nieuwe ervaringen te beleven. Ook helpt het je om emotioneel en cognitief nieuwe inzichten te verwerven. Door te spelen of te praten over de spelbeelden voel je je veilig en is het makkelijker om je te uiten. Binnen de veilige muren van het spel wordt er ook gekeken naar de belevingswereld en wat nodig is om weer in je eigen kracht te komen.

Wij geloven niet in enkel praten om die reden dat we daarmee in ons hoofd blijven zitten. De beelden brengen de laag van het onderliggende gevoel zichtbaar en dat geeft je weer grip. Vanuit deze grip zie jij zelf wat er nodig is en lukt het jou zelf om de beweging te maken. We richten ons niet op symptomen, maar ondersteunen in het grip krijgen op de oorzaak. Wanneer jij daar de beweging maakt kom je weer in je groei.

4 tot 12 jaar

Spelen is voor jonge én oude kinderen de manier om de wereld te ontdekken. Ook is het voor hen een natuurlijke manier om te communiceren. Vertellen wat ze bezighoudt, is vaak nog te moeilijk en soms zit iets zelfs ver weg in je onderbewuste en maakt Spel het zichtbaar. Spelend kan een kind ontspannen, ervaringen verwerken en gevoelens uiten en opnieuw grip ervaren. Speltherapeuten gebruiken daarom de taal van het spel om zicht te krijgen op de belevingswereld van een kind en daarop in te spelen. Binnen onze praktijk gebruiken we diverse behandelmethodes en een breed scala aan materialen. Afhankelijk van leeftijd en interesses kiezen we een spelvorm en methode die het beste bij je kind past.

Als kinderen vastlopen in hun ontwikkeling, kan zich dat op verschillende manieren uiten bijvoorbeeld:

Slecht slapenHoofdpijn
BedplassenBuikpijn
Boosheid(Faal)angst
BroekpoepenPiekeren
Moeite met samenspelenDruk of juist teruggetrokken gedrag

We kijken graag mee wat de oorzaak is van het gedrag of vastzitten in niet helpende emoties.  Soms is de oorzaak snel zichtbaar en begrijpelijk vanwege ongevraagde traumatische levensgebeurtenissen. Soms zit de oorzaak in het nog onbewuste deel, zijn emoties en trauma’s nog van ouders en worden onbewust gevoeld en overgenomen door kinderen.

Bij kinderen is de betrokkenheid van ouders extra belangrijk. Wanneer we spel niet kunnen plaatsen of verklaren kunnen ouders dat vaak wel. Onze behandeling is naast het onderzoeken van de oorzaak, voelen, verwerken, grip ervaren en in je kracht komen ook gericht op verbinding met ouders of onderwijs.  Als kinderen naast verwerken de verbinding weer sterk voelen met hun omgeving zien we dat er voldoende basis is om bij volgende levens gebeurtissen dit vaak met elkaar te kunnen dragen.

12 tot 18 jaar

Als jongere zit je volop in de ontwikkeling naar volwassenheid. Dit brengt een hoop nieuwe ervaringen en emoties met zich mee. Hierdoor kan je overvolle brein de situatie soms even niet meer overzien. Je voelt je belemmerd door de wereld om je heen, teleurgesteld, boos, verdrietig, eenzaam of onbegrepen.  

Het is soms moeilijk om dit met je ouders of vrienden te bespreken. Misschien bescherm jij jezelf tegen het voelen omdat het te pijnlijk is? Dan kunnen negatieve emoties vaak onbewust aanwezig blijven in je lijf. Wij ondersteunen jou graag door met jou mee te kijken. Wat is de oorzaak van het gevoel? en wat heb jij nodig om jou eigen kracht weer te voelen?

Veel jongeren geven ons terug speltherapie als een veilige en fijne behandelvorm te ervaren. Omdat je minder hoeft te praten en omdat het gebruik van materiaal zorgt dat jij weer grip ervaart, welke jij in jou dagelijks leven mogelijk nu even kwijt bent.

Je veilig en begrepen voelen vinden wij een belangrijke basis. Jij hebt daarin de regie en weet wat bij jou past en wat voor jou helpend werkt. De klik met de therapeut is uiteraard een belangrijke basis.

Gevoelens waar je tegenaan kunt lopen zijn:

VerdrietBoosheidFrustratie
JaloezieTeleurstellingOnmacht
SpanningAfwijzingErgernis
(Faal)angstVerbitteringEenzaamheid
StressBezorgdOnbegrepen

Wanneer we denken dat het helpend is voor jou om je ouders, je mentor of anderen te betrekken, zullen we dit altijd eerst met je bespreken. Ook hierin geven we jou de regie.

Extra uniek

Kinderen met een beperking ervaren vaak dat de wereld extra uitdagingen voor ze heeft. Deze kinderen hebben extra behoeften maar zeker ook extra kwaliteiten. Extra uniek dus. Samen zorgen we voor een behandeling die  aansluit bij de hulpvraag van jouw kind. Vanzelfsprekend houden wij rekening met onvermogens en kwaliteiten en passen onze behandelingen daarop aan.

Onze ervaring is dat het gebruiken van spel en creatieve materialen deze doelgroep meer grip op situaties in hun leven geeft en een veilige vorm is om gebeurtenissen te verwerken.

Zicht op beleving

Je vraagt je af of het goed gaat met je kind.  Er is geen direct aantoonbare aanleiding maar je maakt je zorgen. Spelend Groeien helpt graag. Tijdens een kortdurend onderzoek van drie tot zes spelsessies brengen we de belevingswereld van jouw kind in beeld.  Dit doen we aan de hand van spelobservaties, beeldcommunicatie en kleine spelopdrachten. Zo krijgen we zicht op de beleving van het zelfbeeld, het gezinssysteem en school.

Samen met jou bespreken we de spelobservatie ’s. Zo krijgen we een duidelijk en compleet beeld van je kind. Wij vanuit onze deskundigheid en jij vanuit je ervaring als ouder.

Vaak wordt dan ook snel helder wat het kind nodig heeft om weer lekker in zijn of haar vel te zitten. Soms is dat iets kleins waar u als ouder zelf mee aan de slag kunt. Het kan ook zijn dat behandeling of een andere vorm van hulp nodig is. Wij denken graag mee en adviseren waar nodig.

Ouderbegeleiding

Ouderschap is een uitdaging. Het vraagt om verbinding, afstemmen en flexibiliteit. Elke ontwikkelingsfase van je kind vraagt weer iets anders van jou. Als ouder doe je je uiterste best om je kind te bieden wat het nodig heeft. Soms is de uitdaging echter even te groot. Vooral als er zaken spelen die jou, je kind of het gezin uit balans brengen. Juist dan is het fijn als je hierbij wat steun van een professional krijgt.

Spelend Groeien kijkt altijd naar een kind met het systeem wat daarbij hoort. Ouders of verzorgers spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van een kind. Juist daarom vinden wij ouderbegeleiding essentieel.
Bij lichte hulpvragen kijken we graag even met je mee. Zo kunnen we je adviseren zonder dat er een heel behandeltraject ingezet hoeft te worden. Wanneer de hulpvraag complex is, kunnen we ouderbehandeling ook intensiever en langdurig inzetten. Net als bij speltherapie maken we hierbij gebruik van beeldcommunicatie, familieopstellingen en methodes uit de psychotherapie.

Afspraak maken?

Praktijk adres:
Dr. Hub van Doorneweg 81
5026 RB Tilburg

Contactgegevens:
info@spelendgroeien.nl
06 36329044

Openingstijden:

Maandag9:00 – 17:00
Dinsdag9:00 – 17:00
Woensdag9:00 – 17:00
Donderdag9:00 – 17:00
Vrijdag9:00 – 17:00