Ons team

Dit zijn wij!

Spelend Groeien is een praktijk met zeven speltherapeuten.  Binnen ons team hebben we verschillende specialisaties in ons vakgebied. We zijn enthousiast en gedreven in ons vak. Daarom vinden we het belangrijk om ons te blijven ontwikkelen en scholen in ons beroep. Naast ons vak als therapeut zijn we ook allemaal zelf ouders.

De “klik” met de behandelaar is een belangrijke basis voor het slagen van de behandeling en wij waarderen als u aangeeft of dit voldoende aanwezig is zodat wij hierop in kunnen spelen om behandelaar te koppelen waarbij deze belangrijke basis voelbaar is voor u en uw kind.

Marieke Bertens

Hoi,

Ik ben Marieke Bertens, oprichter en eigenaar van praktijk Spelend Groeien en kind & jeugd centrum Kizoom. Marieke, zo noemde mijn ouders me in 1979 in Zambia. Van een Afrikaanse vriendin van mijn moeder kreeg ik ook de naam Hazenta Lweendo; “kind dat geboren is tijdens een reis”. Een naam die me goed past. Ik zie het leven als één grote reis en daar maken mooie en minder mooie momenten deel van uit. Beiden zijn even waardevol en dat is ook hoe ik mijn vak benader. Wat het belangrijkste voor mij is, is dat je voelt dat het oké is om (even) kwetsbaar te zijn en een ander nodig te hebben voor hulp. Gewoon om met je mee te kijken voor een oplossing, een manier om met de situatie om te gaan of om op te mogen `leunen’.

Ik heb zelf ervaren wat voor impact het op een kind kan hebben als je gezin uit balans is. De overgang van Afrika naar Nederland was erg moeizaam voor mijn moeder. In Afrika was ze verpleegkundige. Volgens Afrikaanse traditie hing ik als kleintje in een doek op haar rug, terwijl mijn moeder het werk deed waar ze blij van werd.

Eenmaal terug in Nederland heerste werkeloosheid. Mijn moeder zat thuis in een dorp waar ze niemand kende, geen werk had maar wel twee kleintjes moest verzorgen. In Afrika zeggen en ze: It takes a village to raise a child. In Nederland voelde mijn moeder zich juist eenzaam en kreeg depressieve klachten. Ondersteuning vragen of zich kwetsbaar opstellen had zij nooit geleerd.  Wat had dat voor ons als gezin een groot verschil kunnen maken; een persoon waarbij we kwetsbaar durfden te zijn, een veilige plek om gevoelens te kunnen delen.  

Dat is exact wat ik met mijn praktijk Spelend Groeien aan kinderen, pubers en (jong)volwassenen bied; een veilige plek, een luisterend oor en een professionele aanpak. Ik ben van nature een nieuwsgierig en leergier mens. Dat maakt dat ik verdieping en relevantie blijf zoeken in mijn vak. Naast de speltherapie, verdieping in psychotherapie en familieopstellingen heb ik mijzelf daarom de laatste jaren ook gespecialiseerd in de energetische behandelingen.

Opleiding HBO: orthopedagogiek, speltherapie, beeldcommunicatie therapeut, medische en psychosociale kennis, Familie en opvoed opsteller en neuro emotionele integratie therapie.

Typisch Marieke: Positief, dankbaar, congruent, integer en gepassioneerd met een fikse dosis humor, energie en creativiteit.

Toekomstdromen: Meer reizen, veel plezier maken, altijd blijven groeien een ooit nog een SUV rijden met zo’n dektent om de mooiste plekjes te bezoeken en avonturen te beleven met dierbare, lieve mensen.

Helen van Schaik van Griensven

Geïnteresseerde lezer,  

Helen werd ik met mijn geboorte genoemd, mijn roepnaam. Opgegroeid in een groot gezin wilde ik altijd autonoom zijn, betekenis geven en ontvangen. Dit brengt mijn passie voor het kind. Als klein kind wist ik wat ik wilde; met kinderen werken, maar dan wel kinderen de ruimte geven die ik zelf ook zo graag ontving. Je eigen weg, gevoel behoeftes volgen. Daaruit ontleen ik vreugde in mijn leven en gun dat ook andere kinderen, jongeren en hun ouders.

Mijn passie voor kinderen, unieke mensjes en hun ouders, dierbare familie en vrienden inspireren mij, in werk en privé. 

Vanuit mijn levenservaringen, werk in verschillende jeugdhulpverleningsinstellingen en mijn eigen gezin, kan en durf ik te stellen dat dit mij brengt tot een gedreven therapeut, die nergens voor terugdeinst. Uitdagingen aangaan, nieuwsgierigheid en nieuwe avonturen beleven met mensen om mij heen geven kracht en levensvreugde. Hier gaat het voor mij om vernieuwing zodat ik voel te leven. Soms een pas op de plaats in rust, maar vooral mijzelf kwetsbaar opstellen en durven. Mijn moeder schreef zo mooi in mijn Poëziealbum een gedicht over; Durven is een heerlijk woord. Toen begreep ik als kind dat niet, maar nu vol overgave, durf, leef ik mijn leven. Dit wil ik pok graag uitdragen en niet voor niets ben ik geworden wat mijn droom was en nog steeds zo is; Een Vak-Therapeut met passie.  

Opleiding: Inrichtingswerk, Speltherapie, (Aanvullend medische en psychosociale kennis), ACT Acceptance and Commitment Therapie ACT 4 KIDS. Affect regulerende Vak-therapie.

Typisch Helen: Durf te leven met passie. Sporten en/of bewegen elke dag. Doorgaan. Avonturen beleven in veelzijdig reizen.

Toekomstdromen: Genieten van wat je zelf echt wil en je vreugde in het leven geeft. Genieten van volwassen eigen kinderen en met partner reizen, ontdekken wat er allemaal in het leven IS. Uitdagingen geven mij vreugde en voelen optimaal dat ik leef.

Judith Daems-Aarts

‘Mag ik een stukje met je meelopen?’

Ik ben Judith Daems, speltherapeute en pedagogisch hulpverlener. Hiernaast ben getrouwd en ben moeder van 3 prachtige kinderen. Sinds 2018 ben ik werkzaam binnen de praktijk Spelend Groeien.

Uitgaan van de kracht van het kind beschrijft mij het beste als therapeut. Vanuit afstemmen en aansluiten bij het kind ga ik op zoek naar de boodschap dat het kind wil vertellen en ben ik de vertaler naar het systeem, de ouders of verzorgers.

Ik heb een open blik en ontmoet een ieder persoon onvoorwaardelijk. Bij mij mag je zijn zonder oordeel, je bent als mens uniek en dat is mooi.

In de jaren dat ik werkzaam ben als therapeut ben ik mijn kijk gaan verleggen. Ik zie een kind in een systeem en werk hier dan ook graag mee samen. Ik gebruik hierbij vaak visuele ondersteuning om op een creatieve manier tot nieuwe inzichten en mogelijkheden te komen. Denk hierbij aan een tafel familieopstelling of een spelbak maken.

Zowel kind als ouder/verzorger zijn welkom.

Naast dat ik speltherapeut ben, ben ik geschoold als coach. Binnen een coach traject gebruik ik ook het spel als middel om onze verbeelding tastbaar te maken. Zo kun je actief aan de slag met eigen inzichten.

Mijn hart gaat aan wanneer ik het vertrouwen krijg in het begeleiden van een proces. Dat ik een tijd mee mag lopen en daar ondersteunend in kan zijn. Ik houd van spelen en dat is dan ook mijn passie!

Opleiding:  Sociaal Pedagogische Hulpverlening, HBO+ Speltherapie, Speldiagnostiek en Sandplay en Coach opleiding Blauwprint.

Typisch Judith: zorgzaam, integer, sportief, vrolijk, soms een tikkeltje eigenwijs, altijd op zoek naar beweging.

Toekomstdromen: veel blijven spelen, de wereld ontdekken en kennis en ervaring gaan delen.

Anfry de Kok

Mijn naam is Anfry de Kok-Medina, getrouwd en moeder van drie kanjers van zonen. Ik ben opgeleid tot speltherapeute en toegepast psycholoog. Vanuit zowel persoonlijke ervaringen als vanuit opgedane kennis binnen het werkveld, weet ik hoe belangrijk het is voor een kind om zich begrepen te voelen en de ondersteuning te krijgen die hij of zij nodig heeft.

Gedicht: ‘’ De wens om gehoord te worden, wat lijkt me dat ontzettend fijn, ook al ben ik nog zo klein. Ik begrijp er allemaal nog niet zoveel van maar ik weet nog niet hoe het anders kan. Soms voel ik me alleen in deze strijd en raak ik even compleet de weg kwijt’’.

Spel is de taal van een kind, als speltherapeut bied ik een kind een veilige en fijne plek aan in de spelkamer. Hier kan een kind zijn of haar emoties en gedachten spelenderwijs onderzoeken. Als speltherapeute fungeer ik als een schakel, tussen een kind en zijn of haar systeem. Hierin staat het versterken van wederzijds begrip, vertrouwen en groei centraal.

Tot op heden vervul ik deze functie vol passie en toewijding. Samen bewandelen we een persoonlijk pad, er wordt gewerkt op maat. Elk mens en elke situatie is uniek, zo ontvouwd ook elk therapeutisch proces zich.  Als therapeute zet ik niet het probleem maar het kind centraal. Belangrijk hierbij vind ik een onvoorwaardelijke acceptatie van de situatie en het kind, het waarborgen van de veiligheid en een transparante communicatie. Samen staat voor: het kind, ouders, school, eventuele andere betrokkenen en de therapeute. Het belang van een intensieve samenwerking zet ik na met mijn ervaring inmiddels voorop.

Wanneer het tijd is om elkaar gedag te zeggen en een ieder vanuit innerlijke kracht en met meer vertrouwen, zijn eigen pad weer vervolgt, is dat voor mij een cadeau van onschatbare waarde.

Opleiding: HBO Toegepaste Psychologie, HBO+ Speltherapie, Ouderbegeleiding, Rouw bij kinderen, een taal erbij,  griefelen, externaliserend gedrag, training Geluksbeleving.

Wat is typisch Anfry: zorgzaam, integer, enthousiast, duidelijk, sensitief Toekomstdromen:  gezondheid en speelsheid behouden, de wereld bereizen en met mijn dierbaren volop genieten van alles wat dit prachtige leven ons te bieden heeft. Ik hoop anderen te inspireren om hen idealen na te streven en voluit te leven.

Moniek van Mensvoort

Ik ben Moniek van Mensvoort. Op gegroeid in een groot gezin in een gezellig Brabants dorpje, waar ik ook met mijn eigen gezin woon. Uit eigen ervaringen en als professional weet ik dat het fijn is als kinderen lekker in hun vel zitten, zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen en iemand kunnen worden die zij zelf willen zijn.

Als speltherapeut werk ik dan ook met veel enthousiasme en plezier bij Spelend Groeien. Ik vind het heerlijk om met kinderen aan de slag te gaan in de speltherapie en het kind hierbij in zijn waarden te laten. Mijn visie is dan ook om uit te gaan van de eigen kracht van het kind.   

Hierbij is het belangrijk dat het kind zich op zijn gemak voelt in de therapie. Het volgen van het spel en het kind zijn of haar verhaal laten vertellen is dan ook iets waar ik waarde aan hecht. Doordat het kind zelf kan aangeven wat hem of haar bezighoudt en hierin gezien wordt, merk ik als therapeut dat kinderen ruimte krijgen om tot nieuwe inzichten te komen. Daarbij maakt het kind ook deel uit van een groter geheel. Als therapeut vind ik het

dan ook belangrijk om daar oog voor te hebben. Korte lijntjes in de behandeling met onder andere ouders vind ik een pré; voor ouders een goede vertaling maken van het spel van hun kind en daarbij luisteren naar waar bij hen de behoeftes liggen.

Opleiding: Sociaal Pedagogisch Hulpverlener, Speltherapeut, opleiding tot theraplay coach (basiskennis), familieopstellingen, specifieke bijscholing over trauma en hechting in de speltherapie.

Typisch Moniek: Enthousiast, integer en betrokken.

Toekomstdromen: Genieten van het leven, blijven ontwikkelen als speltherapeut en speltherapie toegankelijker maken voor pubers, jong volwassenen en volwassenen.

Inge Bekker

Ik ben Inge Bekker; speltherapeut, gezinsbehandelaar en coach of liever; luisterend oor, sparringpartner, meedenker en co-ontdekker. Want iedereen heeft de kracht en de kennis in zich om naar eigen behoeften te ontwikkelen. Ik help alleen mee om de inzichten die nodig zijn in beeld te brengen.
Tijdens mijn werk als gezinscoach mocht ik bij de mensen thuis komen, als professional in hun eigen kwetsbare omgeving. Het heeft mij geleerd dat het leven voor iedereen anders is, dat een ander je niet kan vertellen hoe je het moet doen. Er is geen handboek, geen gebruiksaanwijzing, je moet het doen met wat je gegeven wordt. Mijn wens om verder te kijken dan het gedrag of de situatie en de eigen persoon weer zichtbaar te maken, heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik de opleiding tot speltherapeut ben gaan volgen. Ik verwonder mij in mijn werk iedere dag weer over de veerkracht van mensen en hun vermogen om te blijven groeien en ontwikkelen. Niets geeft me een meer voldaan gevoel dan kinderen, jongeren of volwassenen die na mijn behandeling wat minder last op hun schouders ervaren en positiever naar zichzelf kunnen kijken.

Opleidingen: Pedagogiek, Speltherapie, Een taal erbij,  Blauwprint, EMDR Kind en Jeugd.

Typisch Inge: Enthousiast, open, rust, warm en vriendelijk. Vanuit rust en met veel passie en betrokkenheid bied ik als therapeut een veilige ruimte om op ontdekking te gaan naar jezelf. Daarbij heb ik ook oog voor het systeem, de mensen om je heen, je leefomgeving, want niemand leeft alleen.

Toekomstdromen: Mijn streven is om zorg te bieden met de cliënten duidelijk op de voorgrond en de protocollen en regeltjes ver op de achtergrond. Kinderen, volwassenen en gezinnen die kunnen komen halen wat ze nodig hebben en op eigen kracht weer door kunnen. Kinderen weer kind laten zijn en volwassenen eigenlijk ook.  Samen de nadruk leggen op welzijn en ervaren in plaats van op presteren en verklaren. Een beetje minder controle, een beetje meer loslaten op alle vlakken.

Afspraak maken?

Praktijk adres:
Dr. Hub van Doorneweg 81
5026 RB Tilburg

Contactgegevens:
info@spelendgroeien.nl
06 36329044

Openingstijden:

Maandag9:00 – 17:00
Dinsdag9:00 – 17:00
Woensdag9:00 – 17:00
Donderdag9:00 – 17:00
Vrijdag9:00 – 17:00